Unul dintre momentele cele mai importante din viata, nunta, trebuie imortalizata în cat mai multe fotografii și videoclipuri. Peste ani, rasfoind albumul de nunta, veti retrai, cu siguranta, aceleasi emotii ca și în ziua cea mare.

Trebuie sa va asigurati sub orice forma ca veti lucra cu profesionisti, deoarece în acest fel, veti avea convingerea ca pozele de la nunta dumneavoastra și filmarile sunt de o calitate superioara și acele elemente ce va aduc mereu aminte de nunta dumneavoastra vor putea fi pastrate în conditii ideale pentru o perioada indelungata de timp. Filmarile și fotografiile sunt cele care ne vor aduce aminte de acest eveniment atat de important din viata noastra, și din acest motiv, va trebui sa facem alegerea potrivita, pentru ca mai apoi sa ne putem bucura de amintirile de la acest fericit eveniment. Pentru asta dupa cum spuneam este important sa alegem serviciile unor fotografi, și a unor cameramani profesionisti, și cu un portofoliu în functie de ceea ce va doriti.

Va prezentam cateva sfaturi de urmat pentru a nu avea suprize neplacute cand veti privi pozele și filmarile de la nunta:

  Nu alegeti aceiasi persoana pentru fotografii și filmari. Chiar daca firma respectiva sau fotograful cu care vorbiti insista în privinta filmarilor, trebuie sa aveti în vedere ca momentele unei nunti nu pot fi surprinse de aceiasi persoana atat în poze cat și pe video, indiferent ca fotograful este un profesionist. Mai mult, daca la un anumit moment fotograful lipseste, macar cel ce se ocupa cu imaginile video sa fie prezent, altfel acel moment ar ramane doar în mintea dumneavostra și a invitatilor, fara o materializare care sa ramana în timp.

  Asigurati-va ca la nunta voastra vor veni exact fotograful și cameramanul pe care vi-l doriti ! Multe firme trimit sa discute cu dumneavoastra, pentru imagine și putere de convingere, alta persoana decat fotograful care va veni la nunta dumneavoastra. Fie ca este vorba despre un agent de vanzari cu bune capacitati de manipulare sau un fotograf profesionist care are menirea de a va impresiona cu tehnica și albumele de care dispune, ideea de baza este sa va asigurati ca aceea este persoana care va veni la nunta dumneavoastra. Este obligatoriu sa incheiati un contract în care sa fie trecut numele fotografului și cameramanului care vor veni la nunta și sa stabiliti preturi mai mici în cazul in care se va prezenta altcineva.

  Fotograful și cameramanul trebuie sa fie persoane comunicative, vesele și lipsite de incapatanare. Comparativ cu alte persoane implicate în organizarea nuntii, acestia vor sta aproape în permanenta în preajma voastra. gânditi-va cum ar fi daca acestia ar fi suparaciosi, ori nu ar fi de acord cu ideile dumneavostra și ar avea mereu ceva de comentat sau nu le-ar accepta deloc pe principiul ca "nu se face asa, va spun eu cum se face".

  Experienta este importanta și atunci cand vorbim despre experienta, nu ne gândim doar la calitatea pozelor și filmarilor, trebuie sa aveti în vedere și capacitatea fotografului și cameramanului de a se adapta la situatii diferite, inedite, cat și imaginatia lor.

  Cum veti sti ca este un fotograf profesionist ? Cereti-i un album intreg cu poze de la o nunta. Nu este de ajuns daca va arata cateva poze reusite. Oricine poate sa aleaga dintr-o multitudine de poze cateva reusite chiar și fara a fi fotograf. De aceea este important sa vedeti toate pozele dîntr-un album, chiar și pe cele mai putin reusite. Daca fotograful va refuza ori va gasi scuze și va va prezenta doar cateva poze, atunci veti sti cu siguranta ca nu stati de vorba cu un profesionist. îi puteti cere cateva recomandari ale unor cupluri casatorite la nunta carora a participat. Le puteti cere acelora un album de nunta. Orice fotograf bun are pe cine sa recomande. Daca va refuza sa faca asta este evident ca are ceva de ascuns. Trebuie sa tineti cont și de aparatura folosita. Daca utilizeaza aparate ieftine este evident ca nu a investit prea mult în acest domeniu și calitatea nu este atuul lui forte.

  Cum stiti ca este un cameraman profesionist ? în primul rand timpul de cand filmeaza și aparatura pe care o foloseste face diferenta. O camera video cu toate accesoriile și foarte scumpa este evident ca nu apartine unui amator și dovedeste ca acel cameraman a investit în meseria sa. Cereti-i sa va arate filmari de la alte nunti ,ale unor oameni de rand, și asigurati-va ca aparatura folosita acolo este cea cu care va veni și la nunta voastra. Rugati-l sa va lase sa urmariti un film cap-coada și cereti sa vedeti și un montaj. Un cameraman profesionist stie exact care este succesiunea evenimentelor la o nunta și poate aprecia cu certitudine ce trebuie sa faca și cand sa faca. Avand un aparat performant obtine o claritate a imaginii mult mai buna, eventual are și accesorii pentru o mai buna stabilizare a imaginii, microfoane de amplificare de sunet și surse luminoase pentru momentele intunecoase (cum ar fi ceremonia religioasa).

  Semnati un contract clar în care sa fie trecute toate serviciile oferite. Lipsa acestuia poate impiedica solutionarea unor eventuale neintelegeri. În plus, un fotograf / videograf care semneaza un contract ofera mai multa încredere. Stabiliti foarte clar și de la început ce servicii ofera. Numarul de fotografii, durata filmarilor, calitatea acestora, orele pe care le va petrece cu voi, costul sedintelor separate, etc. Tot în acel contract scrieti și data nuntii, orele de desfasurare și locatiile în care vor avea loc deplasarile în ziua respectiva.

  Intereseaza-te cat dureaza pana primesti produsul finit pentru ca exista fotografi care iti dau pozele într-o saptamana, maxim doua, dar și fotografi care au nevoie de o perioada mai lunga pana finiseaza albumul, mai exact o luna sau chiar doua. Aceasta depinde, în mare masura, și de complexitatea serviciilor contractate cat și de numarul pozelor. Acelasi lucru este valabil și pentru cameraman doar ca în aces caz intervalele de procesare sunt mai mari, putand dura și pana la 6 luni ... ideea este sa fiti informat inainte pentru a sti la ce sa va asteptati.

  Unul dintre cele mai importante criterii în alegerea serviciilor foto-video este și pretul cerut pentru oferta prezentata. Totusi, nu intotdeauna raportul calitate/pret este avantajos, asa ca fiti foarte atenti, și cautati cat mai multe informatii și referinte despre cei care v-au atras atentia. Aveti în vedere atat pretul cat și fiabilitatea si claritatea pozelor și filmarilor și incercati sa luati o decizie inteleapta și corecta. Evitati lucrul cu persoane care ofera serviciile foto-video doar pentru a “castiga un ban în plus” sau cu cele care vi le ofera la pachet cu alte servicii și de obicei la super preturi. De exemplu, firme de aranjamente de nunta care va ofera aproape bonus serviciile foto-video sau, de asemenea, formatii de muzica care ofera și filmatul, respectiv fotografierea pentru cativa lei în plus ... În astfel de cazuri, de cele mai multe ori, rezultatele sunt de o foarte slaba calitate, serviciile foto-video fiind folosite doar ca și un „carlig” pentru vinderea serviciilor principale ale firmelor respective si anume decoratiunile sau muzica pentru nunta ... mai mult ca sigur și acestea sunt de o calitate indoielnica.

Atentie foarte mare la alegerea furnizorilor de servicii foto-video pentru ca acestea sunt singurele care pot avea repercursiuni pentru tot restul vietii dumneavoastra. Rezultatele muncii lor o sa trebuiasca sa fie aratate, în timp, copiilor și chiar nepotilor dvs. și ar fi pacat sa constatati ca dupa ani și ani nu prea aveti ce arata. In acest domeniu orice greseala este ireparabila și ce este cel mai ieftin nu este sigur și cel mai bun. Fiti foarte circumspecti și verificati atent ofertele „de nerefuzat” din punct de vedere financiar pentru ca va jucati cu amintirile voastre !